Toegang vanop afstand

U bent hier

Heel wat elektronische tijdschriften en databanken zijn betalend en kunnen enkel "on campus" geraadpleegd worden; t.t.z. als jouw pc verbonden is met het UHasselt netwerk.

Via een VPN-verbinding (personeel) en/of via een EZproxyserver (personeel/studenten/emeriti) kunnen deze bronnen evenwel ook op afstand (bv. thuis, op reis, …) geconsulteerd worden. Voor een snelle en directe toegang tot alle wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft, is daarnaast ook de browserextensie 'LibKey Nomad' een heel gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

Externe bibliotheekgebruikers, die niet als personeel, student of emeritus verbonden zijn met de Universiteit Hasselt, hebben geen externe toegang. Consultatie van (betalende) elektronische bibliotheekbronnen kan voor hen enkel in de leeszalen van de universiteitsbibliotheek.

Toegang via een VPN-verbinding

Deze optie is enkel beschikbaar voor personeel van de Universiteit Hasselt. Het komt erop neer dat je vanop afstand inlogt op het UHasselt netwerk en gebruik kan maken van alle beschikbare faciliteiten (cf. alsof je "on campus" bent).

Hiervoor moet je eenmalig VPN-software op je UHasselt-dienstlaptop installeren. Ga hiervoor naar Intranet --> ICT-faciliteiten (CID) --> Download software --> Network.

Het tot stand brengen van de VPN-verbinding doe je door in te loggen op de VPN-server met je UHasselt gebruikersnaam en -wachtwoord.

Toegang via de EZproxyserver

Deze optie is beschikbaar voor zowel personeel, studenten als emeriti van de Universiteit Hasselt. Het komt erop neer dat je op de bibliotheekwebsite voor externe toegang tot (betalende) e-bronnen automatisch langs de EZproxyserver geleid wordt.

Na het klikken op de link naar de gewenste e-bron word je gevraagd om in te loggen met je UHasselt-gebruikersnaam en -wachtwoord, waarna je de bron op dezelfde manier kan raadplegen als wanneer je "on campus" zou zijn.

Goed om weten

  • Sommige databanken zijn nooit toegankelijk buiten de campussen van de Universiteit Hasselt, ondanks het gebruik van een EZproxyserver. Gebruik van op afstand is in deze gevallen niet voorzien in het contract. Dit is bijvoorbeeld het geval voor heel wat juridische databanken.
  • Je hebt een ruimere toegang tot elektronische artikelen of databanken als je thuis via een VPN-verbinding werkt dan wanneer je gewoon op internet zoekt. De bibliotheekcatalogus, databanken en elektronische tijdschriften, maar ook Google Scholar, etc. hebben extra mogelijkheden als je via de universiteitsbibliotheek werkt.