Toegang vanop afstand

U bent hier

Heel wat elektronische tijdschriften en databanken zijn betalend en kunnen enkel "on campus" geraadpleegd worden; t.t.z. als jouw pc verbonden is met het UHasselt netwerk.

Via een EZproxyserver of een institutionele login kunnen deze bronnen evenwel ook op afstand (bv. thuis, op reis, …) geconsulteerd worden. Voor een snelle en directe toegang tot alle wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft, is daarnaast ook de browserextensie 'LibKey Nomad' een heel gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

Opgelet: externe bibliotheekgebruikers, die niet als personeel, student of emeritus verbonden zijn met de Universiteit Hasselt, hebben geen externe toegang. Consultatie van (betalende) elektronische bibliotheekbronnen kan voor hen enkel in de leeszalen van de universiteitsbibliotheek.

Toegang via de EZproxyserver

Deze optie is beschikbaar voor zowel personeel, studenten als emeriti van de Universiteit Hasselt. Het komt erop neer dat je op de bibliotheekwebsite voor externe toegang tot (betalende) e-bronnen automatisch langs de EZproxyserver geleid wordt.

Na het klikken op de link naar de gewenste e-bron word je gevraagd om in te loggen met je UHasselt-gebruikersnaam en -wachtwoord, waarna je de bron op dezelfde manier kan raadplegen als wanneer je "on campus" zou zijn.

Vergeet niet: sommige databanken zijn nooit toegankelijk buiten de campussen van de Universiteit Hasselt, ondanks het gebruik van een EZproxyserver. Gebruik van op afstand is in deze gevallen niet toegelaten door de uitgever. Dit is bijvoorbeeld het geval voor heel wat juridische databanken.

Toegang via institutionele login

We raden aan om e-bronnen steeds via de links op de bibliotheekwebsite te raadplegen. Het is echter mogelijk om op een aantal uitgeversplatformen rechtstreeks in te loggen en de inhoud - waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft - te raadplegen met behulp van de institutionele login. Een voordeel van deze manier van authenticeren is dat je geen EZproxy nodig hebt voor off-campus toegang.

Hoe werkt het?

Toegang via LibKey Nomad

De Universiteitsbibliotheek heeft een abonnement op LibKey Nomad, een browserextensie die zorgt voor een snelle en directe toegang tot alle wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft.
De LibKey Nomad-browserextensie is op dit moment enkel beschikbaar voor Chrome, Firefox en Edge (niet voor Safari). De extensie focust zich bovendien uitsluitend op toegang tot tijdschriftartikels waarbij er een DOI op de webpagina staat; toegang tot boeken en/of boekhoofdstukken behoren niet tot de scope.

Meer info & download-link