Reserveer je zitplaats in de bibliotheek!

U bent hier

werkplekreservatie3.pngVanaf maandag 21 september (start academiejaar) keren beide bibliotheken (Campusbibliotheek Diepenbeek en Rechtsbibliotheek Limburg) terug naar hun gebruikelijke openingsuren én dienstverlening. Er is evenwel één belangrijk aandachtspunt: door de Coronamaatregelen zijn de beschikbare zitplaatsen in de bibliotheek beperkt. Er werd immers overal 1,5m afstand voorzien tussen de werkplekken. Om iedereen een faire kans te geven om een studieplek in de bibliotheek te bemachtigen, wordt er daarom vanaf september 2020 – en zolang de Coronamaatregelen aanhouden – met een online reservatiesysteem gewerkt: Take a seat!

Hieronder de belangrijkste ‘spelregels’:

  • De reservatie van een zitplaats in de bibliotheek is verplicht! Enkel voor een kort bezoek (zonder zitplaats) is reserveren niet nodig.
  • Bij jouw aankomst moet je inchecken en bij jouw vertrek uitchecken. Dit kan ofwel door de QR-code van de zitplaats te scannen ofwel door de bijhorende cijfercode in te geven.
  • In de Campusbibliotheek kunnen enkel UH-studenten, UH-personeel en UH-associatieleden een zitplaats reserveren; alle andere gebruikers kunnen uitsluitend in de bibliotheek terecht voor collectiegebruik. 
    In de Rechtsbibliotheek, daarentegen, kunnen alle leden een zitplaats reserveren.
  • Je kan ‘tijdsloten’ reserveren van minimum 30min en maximum 3u.
  • Je kan maximum 5 boekingen tegelijk vastleggen.
  • Je kan een zitplaats maximum één week op voorhand reserveren.

Frequently Asked Questions

Hoe kan ik inloggen op de reservatietool?

UH-studenten en UH-personeelsleden kunnen inloggen met hun UHasselt-account (= hun studentennummer of personeelsnummer + wachtwoord; NIET met het e-mailadres).
Alle andere gebruikers kunnen aanmelden met de streepjescode van hun lidkaart als identificatie en hun geboortedatum (dd/mm/yyyy) als wachtwoord.

Hoe vermijd ik dat ik telkens opnieuw mijn logingegevens moet opgeven?

De startpagina van de reservatietool bevat de optie “remember me”. Als je dit aanvinkt, worden jouw logingegevens automatisch onthouden en hoef je niet telkens opnieuw in te loggen.

Kan ik gebruik maken van de reservatietool als ik niet beschik over een smartphone of over een QR-reader?

Ja. Ook met uw laptop kan je perfect een zitplaats reserveren én in- en uitchecken. Beschik je niet over een QR-reader, dan heb je de mogelijkheid om in te checken door de bijhorende cijfercode manueel in te geven.
Heb je geen smartphone, tablet of computer bij de hand? Neem dan contact op met de bibliotheekbalie om in- en uit te checken.

Waar vind ik een grondplan van de verschillende locaties in Campusbibliotheek Diepenbeek?

Je kan de beschikbare zones hier (pdf) bekijken. 

Krijg ik een bevestiging van mijn reservatie?

Ja. Van zodra je een zitplaats in de bibliotheek gereserveerd hebt, zie je niet alleen in de reservatietool een bevestiging van jouw boeking, maar ontvang je daarnaast ook een bevestiging via e-mail.

Waar kan ik een overzicht zien van mijn reservaties?

De reservatietool bevat een knop “My bookings” waarin een chronologisch overzicht gegeven wordt van al jouw reservaties.

Wat als ik te vroeg toekom bij de zitplaats die ik gereserveerd heb?

Als de zitplaats bezet is, zal je uiteraard nog even geduld moeten uitoefenen. Is de zitplaats niet bezet, dan kan je al tot 15 minuten op voorhand inchecken (op voorwaarde dat uw voorganger heeft uitgecheckt). 

Wat als ik te laat toekom bij de zitplaats die ik gereserveerd heb?

Inchecken kan tot 15 minuten na de start van jouw boeking. Daarna vervalt jouw reservatie en kunnen andere gebruikers de bewuste zitplaats opnieuw reserveren.

Wat als ik bij mijn aankomst vergeet in te checken?

Als je op jouw zitplaats niet incheckt, dan vervalt jouw reservatie na 15 minuten en kunnen andere gebruikers de bewuste zitplaats opnieuw reserveren. Je ontvangt wel een automatisch uitgestuurde e-mail om jou hier attent op te maken. Het is dan van belang om de zitplaats meteen opnieuw te reserveren en vervolgens ook dadelijk in te checken.

Wat als ik bij mijn vertrek vergeet uit te checken?

We vragen om er sowieso een gewoonte van te maken om bij jouw vertrek uit te checken. Als je vroeger vertrekt, wordt jouw zitplaats op die manier opnieuw reserveerbaar voor iemand anders. Als je toch vergeet uit te checken, zal je automatisch op het einduur worden uitgecheckt.

Kan ik twee tijdsloten achter elkaar reserveren?

Dat is geen probleem, zolang er geen overlap is tussen de twee tijdsloten en zolang je niet meer dan vijf boekingen hebt staan.

Kan ik op hetzelfde tijdstip twee zitplaatsen reserveren, bijv. voor een vriend(in)?

Neen. Je kan op één specifiek tijdslot geen twee zitplaatsen reserveren. Je kan overigens ook geen zitplaats voor iemand anders reserveren.

Kan ik steeds dezelfde stoel reserveren? Zo ja, hoe?

Van zodra je eenmaal hebt ingecheckt op jouw favoriete zitplaats, verschijnt deze stoel in het menu-item “History”. Van daaruit kan je heel gemakkelijk dezelfde stoel telkens opnieuw reserveren.

Waarvoor staat de knop “Feeling lucky”?

Als je kiest voor de knop “Feeling lucky”, dan zal de tool een zitplaats voor jou kiezen (die uiteraard beantwoordt aan jouw zoekcriteria).

Wat als ik gewoon iets wil kopiëren of opzoeken in de bibliotheek?

Zowel de Campusbibliotheek als de Rechtsbibliotheek hebben enkele vrij toegankelijke computers voor een snelle opzoeking of printopdracht. Hiervoor is reserveren niet nodig. Ook voor een kort bezoek (zonder zitplaats) is reserveren niet nodig. Let wel dat dergelijke korte bezoeken ook in aantal beperkt zijn en dat wachtrijen mogelijk zijn. 

Moet ik steeds een mondkapje in de bibliotheek dragen?

Ja! Vanaf woensdag 28 oktober geldt er een algemene mondmaskerplicht in de bibliotheek, ook als je neerzit en studeert. Voorheen was het dragen van een mondkapje enkel verplicht van zodra je rondliep in de bibliotheek. Met deze strenge maatregel willen we enerzijds meehelpen de COVID-19 pandemie terug te dringen, maar willen we anderzijds ook de bibliotheken zo lang mogelijk open houden.

Worden de tafels en de stoelen in de bibliotheek ontsmet?

Door het grote verloop in de bibliotheek is het niet mogelijk om te garanderen dat alle werkplekken steeds ontsmet zijn. Het is daarom de verantwoordelijkheid van elke bezoeker om bij aanvang zijn/haar eigen werkplek zelf te desinfecteren. De bibliotheek voorziet hier in elk geval voldoende materiaal voor.

Wordt de bibliotheek voldoende verlucht?

Ja. Zowel de Campusbibliotheek als de Rechtsbibliotheek beschikken over een 'state of the art' verluchtingssysteem met continue aanvoer van buitenlucht. Het is bijgevolg niet nodig om ramen open te zetten.

 

Zit je na het lezen van bovenstaande pagina nog met vragen? Contacteer ons op bib@uhasselt.be of op 011/26.81.23 (Campusbibliotheek) - 011/37.47.12 (Rechtsbibliotheek).

Top