Research Data Management

U bent hier

Waarom RDM?

Research Data Management (RDM) verwijst naar de manier waarop onderzoeksgegevens gedurende een onderzoeksproject worden beheerd. RDM is een essentiële vaardigheid voor onderzoekers uit alle disciplines.
Ontdek welke voordelen jij eruit kan halen en maak kennis met het RDM-beleidsplan van de UHasselt, de eisen van verschillende financiers en de verwachtingen van enkele grote uitgevers.

In de maanden september en oktober ging het RDM-team langs bij alle faculteiten van de Universiteit Hasselt om te praten over Open Science, Research Data Management en de diensten die we aanbieden voor onderzoekers. Indien je het gemist hebt, kan je onze presentatie hier terugvinden.

2/12/2021

Graag willen we je via deze weg op de hoogte brengen dat DMPonline, de applicatie om Data Management Plannen op te stellen, een belangrijke upgrade heeft gekregen op 15/09. Al jouw plannen en andere informatie zijn automatisch gemigreerd naar de nieuwe omgeving.

14/9/2021

Graag stellen wij SODHA voor, een gloednieuw digitaal archief, vrij beschikbaar voor Belgische onderzoekers die actief zijn in de domeinen van de sociale wetenschappen en de digitale menswetenschappen (digital humanities).

9/9/2021

Data Management Plan

Een data management plan (DMP) is een dynamisch document waarin je je intenties neerschrijft wat betreft het data management tijdens je onderzoek. Een DMP opstellen aan het begin van je onderzoek helpt je nadenken over methodes om data te verzamelen, te verwerken, op te slaan, van veiligheidsmaatregelen te voorzien, etc. en over het kostenplaatje dat dat met zich meebrengt.

Resources

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en PXL kunnen hun kennis van datamanagement opfrissen via verschillende (basis of gevorderde) RDM-sessies. Daarnaast is ook een uitgebreide lijst van tools en handleidingen beschikbaar om Research Data Management makkelijker te maken.

Opleiding  |  Kalender  |  Tools  |  FAQ

Contact

Je kan ons contacteren via rdm@uhasselt.be of je kan contact opnemen met een specifieke data steward.
Ontdek hier welke data steward verantwoordelijk is voor welke faculteit, school, instituut of centrum of technische RDM-vragen aan de Universiteit Hasselt.