Waarom RDM?
Research Data Management (RDM) verwijst naar de manier waarop onderzoeksgegevens gedurende een onderzoeksproject worden beheerd. RDM is een essentiële vaardigheid voor onderzoekers uit alle disciplines.
Ontdek welke voordelen jij eruit kan halen en maak kennis met het RDM-beleidsplan van de UHasselt, de eisen van verschillende financiers en de verwachtingen van enkele grote uitgevers.
RDM in mijn onderzoek
Het verantwoordelijk en kwaliteitsvol beheer van onderzoeksgegevens stopt niet met het opstellen van een veelbelovend Data Management Plan (DMP). Integendeel, doorheen alle fasen van het onderzoek maakt het correcte en efficiënte beheer van onderzoeksgegevens impliciet deel uit van betrouwbaar onderzoek.
Plannen | Verzamelen | Bewerken & Analyseren | Bewaren | Delen & Hergebruiken
Andere links: Ethical | Beveiliging | FAIR | Electronic Lab Notebooks
Data Management Plan
Een data management plan (DMP) is een dynamisch document waarin je je intenties neerschrijft wat betreft het data management tijdens je onderzoek. Een DMP opstellen aan het begin van je onderzoek helpt je nadenken over methodes om data te verzamelen, te verwerken, op te slaan, van veiligheidsmaatregelen te voorzien, etc. en over het kostenplaatje dat dat met zich meebrengt.
Resources
Onderzoekers van de Universiteit Hasselt en PXL kunnen hun kennis van datamanagement opfrissen via verschillende (basis of gevorderde) RDM-sessies. Daarnaast is ook een uitgebreide lijst van tools en handleidingen beschikbaar om Research Data Management makkelijker te maken.
Contact
Je kan ons contacteren via rdm@uhasselt.be of je kan contact opnemen met een specifieke data steward.
Ontdek hier welke data steward verantwoordelijk is voor welke faculteit, school, instituut of centrum of technische RDM-vragen aan de Universiteit Hasselt.
De UHasselt metadata repository voor onderzoeksgegevens
Als UHasselt onderzoeker word je verondersteld om de metadata op te laden van de datasets die aan jouw peer-reviewed publicaties ten grondslag liggen. Dit kan je doen via de UHasselt metadata repository die geïntegreerd is in de Document Server. De metadata opladen kan in slechts 3 eenvoudige stappen. Op die manier kan je scoren op de FAIR-principes en voldoen aan de vereisten van je funder.