Open access: wat en waarom?

U bent hier

Wat is Open Access?

Open access is een academische beweging die streeft naar gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie. Open Access betekent dat je de resultaten van je wetenschappelijk onderzoek online publiceert, vrij toegankelijk voor iedereen. Het biedt een alternatief voor het traditionele publicatiemodel waarbij de wetenschappelijke output achter een betaalmuur wordt gepubliceerd.

Waarom je werk in Open Access beschikbaar maken?

  • De zichtbaarheid van je publicatie wordt veel groter.
  • Omdat een Open Access publicatie makkelijker toegankelijk is, wordt ze sneller verspreid en ook meer geciteerd;
  • Ook lezers met minder financiële middelen of zonder abonnement op een wetenschappelijk tijdschrift, krijgen toegang tot de publicatie (cf. wetenschappelijk onderzoek gebeurt met publieke middelen, het is daarom niet meer dan rechtvaardig dat het publiek ook de resultaten van dat onderzoek kan inkijken).
  • Alsmaar meer funders van wetenschappelijk onderzoek leggen verplichtingen inzake het Open Access beschikbaar stellen van publicaties.

Voor alle duidelijkheid:
Het ter beschikking stellen van auteurswerken via Open Access kanalen betekent niet automatisch dat je als auteur jouw rechten verliest of dat de commerciële exploitatie van jouw auteurswerken onmogelijk wordt. Ook bij Open Access publicaties behoud je als auteur in principe jouw rechten en moeten de gebruikers deze dus nog steeds respecteren!

Top