Open Access

U bent hier

Open access: wat en waarom?

Open access streeft naar gratis online toegang tot wetenschappelijke informatie. De keuze voor open access zorgt voor een grotere zichtbaarheid en beschikbaarheid van de eigen publicaties, met een positieve impact op het aantal citaties. Sommige financieringsfondsen verplichten intussen dat publicaties in open access worden aangeboden. 

Meer info

Hoe kan ik in Open Access publiceren?

Er zijn twee opties om onderzoeksresultaten in Open Access te publiceren: de 'green road' (i.e. je publiceert in een tijdschrift met abonnementsmodel, maar plaatst de auteursversie van je artikel in de Document Server) en de 'golden road' (i.e. je publiceert je werk onmiddellijk in Open Access op de website van de uitgever en maakt zo de published version ervan vrij toegankelijk voor het publiek).  

Meer info

Open Access beleid @ UHasselt?

De Universiteit Hasselt schaart zich achter een open access visie gebaseerd op de ‘green road’ . Hiervoor wordt de eigen institutionele open access databank, Document Server@UHasselt, gepromoot. Elke UHasselt-auteur engageert zich ertoe de 'auteursversie' van haar/zijn peer-reviewed tijdschriftartikels en proceedings papers in de Document Server@UHasselt op te laden. De Universiteitsbibliotheek zorgt hierbij voor maximale ondersteuning.

Meer info

Moet ik in mijn werk in Open Access beschikbaar stellen? En hoe kies ik een kwalitatief OA tijdschrift?

Financiers verplichten vaak het beschikbaar stellen van publicaties in Open Access en bjikomend verwacht UHasselt van haar auteurs dat ze de auteursversie van hun peer-reviewed publicaties in de repository van UHasselt opladen. Er leven veel vragen over de kwaliteit van open access publicatiekanalen, vooral van open access tijdschriften. Deze twijfels worden nog eens versterkt door het fenomeen van de zogenaamde “rooftijdschriften” of “predatory journals”. Deze pagina geeft tips en tricks om dergelijke “rooftijdschriften” te herkennen. 

Meer info

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden: Wat is het verschil tussen de 'green road' en de 'golden road'? Hoe staat UHasselt tegenover de 'golden road'? Hoe kan je achterhalen of jouw publicatie wel in open access mag ontsloten worden? etc.

Meer info

Contactinformatie en nuttige links

Contactinformatie en nuttige links naar een aantal belangrijke en interessante websites, bronnen en tools die je bijkomende informatie verschaffen over alle mogelijke open access gerelateerde topics.

Meer info

Top