Aanbod Rechtsbibliotheek Limburg tijdens CORONA-crisis

Rechtsbibliotheek Limburg is opnieuw open, zij het enkel na afspraak. Een afspraak kan gemaakt worden via het telefoonnummer 011/37.47.12 of, aangezien de telefoon niet altijd bemand is, via info-rbl@uhasselt.be. Via onderstaand aanbod probeert de Rechtsbibliotheek deze uitzonderlijke CORONA-situatie zo goed als mogelijk op te vangen:

Online aanbod
Scan on demand
Opzoekingswerk in de Rechtsbibliotheek
Studeren in de Rechtsbibliotheek?
Print service
Verhoogde zichtbaarheid aanbod e-books & Le Docte
Toegang tot Strada lex Premium

Online aanbod

Onze elektronische collectie is 24/24 beschikbaar. Graag wijzen we er nog eens op dat nagenoeg alle juridische databanken (Jura, Strada lex, Jurisquare, monKEY, SocialEye, TaxWin Expert, HeinOnline, etc.), die normaal gezien enkel on campus raadpleegbaar zijn, door de betrokken uitgevers nu tijdelijk ook off campus ter beschikking worden gesteld. Om deze databanken te consulteren, gebruik je idealiter de links die vermeld staan op de startpagina van de Rechtsbibliotheek. Legitimeer u als UHasselt-student en krijg (vaak onbeperkt) toegang.

Scan on demand

Binnen de Rechtsbibliotheek Limburg wordt er daarnaast, voor juridische publicaties, nog een bijkomende dienstverlening aangeboden door in te zetten op 'scan on demand'. UHasselt personeel en studenten, maar ook magistraten, kunnen via info-rbl@uhasselt.be, gratis, een scan van een tijdschriftartikel of een hoofdstuk uit een boek aanvragen (max. 30 pagina's). Gelieve hier echter weloverwogen mee om te gaan. We doen ons best om deze aanvragen binnen de twee werkdagen te bezorgen. Om na te gaan of het werk dat je zoekt zich in de RBL bevindt, kan je de bibliotheekcatalogus controleren.

Opzoekingswerk in de Rechtsbibliotheek

Studenten kunnen in de RBL terecht voor opzoekingswerk in het kader van hun bachelor- of masterproef. Ook advocaten, magistraten en externe bezoekers zijn opnieuw welkom. Opgelet: een bezoek aan de RBL kan uitsluitend na afspraak! Een afspraak kan gemaakt worden via het telefoonnummer 011/37.47.12 of, aangezien de telefoon niet altijd bemand is, via info-rbl@uhasselt.be.

Studeren in de Rechtsbibliotheek?

Tenzij de Groep van Experten voor de Exit Strategie (GEES) hiervoor alsnog het licht op groen zou zetten, zal de Rechtsbibliotheek dit academiejaar niet meer 'als vanouds' openen om als studieruimte voor studenten te fungeren. Omdat UHasselt voor alle studenten toch zo optimaal mogelijke studie-omstandigheden wil creëren, werd er wel een oplossing uitgewerkt voor studenten die in een moeilijke (privé-)situatie zitten en thuis onmogelijk kunnen studeren. Meer informatie over de voorwaarden en de procedure is beschikbaar op https://www.uhasselt.be/UH/Extrafaciliteiten/Facilititeiten-in-Corona-omstandigheden.

Print service

Elke student kan via www.onlineprintbox.be digitale bestanden doorsturen voor drukwerk. Na een eenmalige registratie krijg je toegang tot een gebruiksvriendelijk platform waar verschillende bestanden kunnen worden doorgegeven en tegen scherpe tarieven worden afgeprint en afgewerkt. Omwille van de huidige coronamaatregelen kan enkel worden verstuurd naar een adres in België tegen gereduceerd tarief.
Tip: iedereen kan meerdere bestanden in 1 bestelling combineren zodat er maar 1 keer verzendingskosten worden aangerekend.

Verhoogde zichtbaarheid aanbod e-books & Le Docte

Op de website van de Rechtsbibliotheek Limburg werd ons aanbod aan e-books beter in de verf gezet door een link naar de ‘Law Collection’ van Ebook Central op te nemen onder het vernieuwde blok ‘Juridische databanken en e-books’. Via de RBL hebben studenten en personeelsleden aldus zowel on campus als off campus toegang tot meer dan 7300 (internationale) e-books.
Op zoek naar een vertaling van een bepaald juridisch begrip? Consulteer dan Le Docte, het viertalig juridisch woordenboek. Ook de toegang tot dit woordenboek is mogelijk off campus.

Toegang tot Strada lex Premium

De Universiteit Hasselt sloot met Larcier een nieuwe licentie af die ons nagenoeg onbeperkt toegang geeft tot alle inhoud in Strada lex. In vergelijking met de vorige overeenkomst, zijn dit de belangrijkste wijzigingen/voordelen:

- toegang tot ALLE tijdschriften van Larcier en Bruylant;
- toegang tot ALLE boeken van Larcier en Bruylant;
- toegang tot de Larcier wetboeken;
- toegang tot het Répertoire Notarial;
- volledige toegang tot de inhoud van Strada lex Luxemburg;
- gedeeltelijke toegang tot de inhoud van Strada lex Europe.

Er geldt bovendien geen beperking meer op het aantal simultane toegangen. En gedurende een periode van maximaal 18 weken per jaar krijgen studenten voortaan ook off campus toegang tot de databank (ook nà de corona-crisis).

Toch nog een vraagje? Laat het ons weten op info-rbl@uhasselt.be