Algemene zoekmachines zoals Google zijn problematisch voor je zoektocht naar wetenschappelijke informatie. De zoekresultaten zijn bijv. niet gecontroleerd op kwaliteit en betrouwbaarheid. Bovendien zijn heel wat wetenschappelijke publicaties uitsluitend beschikbaar in afgeschermde databanken die enkel betalend toegankelijk zijn.
Als je zoekt naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende soorten wetenschappelijke informatiebronnen.
- Databanken: Een databank bevat de bibliografische referentie en soms ook de elektronische versie van wetenschappelijke publicaties, vaak tijdschriftartikels.
- Catalogi: Een catalogus bevat een beschrijving van boeken, tijdschriften en/of audiovisuele materialen, inclusief hun bewaarplaats (d.i. de precieze vindplaats van een gedrukt exemplaar op de boekenplank of een directe link naar de elektronische versie). OPGELET! De meeste catalogi bevatten géén tijdschriftartikels, enkel de titels van de tijdschriften zelf.
- (Online) naslagwerken: Een naslagwerk bevat een hele reeks korte bijdragen over een woord/persoon/begrip, alfabetisch geordend per lemma of sleutelwoord.
De Universiteit Hasselt betaalt jaarlijks een hoog bedrag om zo veel mogelijk wetenschappelijke informatie toegankelijk te maken voor haar onderzoekers en studenten. Het ruime aanbod aan databanken, catalogi en naslagwerken staat verzameld op de bibliotheekwebsite.
De UHasselt Discovery Service is de centrale zoekinterface waarmee via één zoekactie diverse wetenschappelijke informatiebronnen tegelijk doorzocht kunnen worden. De belangrijkste zijn:
- de UHasselt bibliotheekcatalogus;
- de meeste databanken waarop UHasselt geabonneerd is;
- alle e-journals en e-books waar UHasselt toegang toe heeft.
De UHasselt Discovery Service zal een essentieel onderdeel vormen van je zoektocht naar wetenschappelijke informatie, maar zal niet volstaan voor het opstellen van een volledige literatuurlijst. Een aantal wetenschappelijke informatiebronnen zijn immers (nog) niet raadpleegbaar via de Discovery Service.
Wanneer gebruik je welke informatiebron(nen)?
Ik zoek basisinformatie OVER mijn onderwerp | Ik zoek boeken en tijdschriftartikels van een bepaalde auteur | Ik zoek wetenschappelijke publicaties over mijn onderwerp |
---|---|---|
Maak gebruik van algemene zoekmachines voor een eerste kennismaking met het onderwerp. Maak gebruik van (online) naslagwerken om informatie op te zoeken over een algemeen begrip (encyclopedie), een persoon (biografisch woordenboek) of een woord (verklarend woordenboek). |
Maak gebruik van de UHasselt Discovery Service voor het opsporen van wetenschappelijke publicaties (boeken en tijdschriftartikels) van je auteur. Maak gebruik van catalogi voor het opsporen van boeken van je auteur in de Bibliotheek UHasselt en/of in andere bibliotheken. Maak gebruik van databanken (die bijv. niet bevraagd worden via de UHasselt Discovery Service) voor het opsporen van concrete tijdschriftartikels van je auteur. |
Maak gebruik van de UHasselt Discovery Service voor het opsporen van wetenschappelijke publicaties (boeken en tijdschriftartikels) over je onderwerp. Maak gebruik van catalogi voor het opsporen van boeken en tijdschriften over je onderwerp, zowel in de Bibliotheek UHasselt als in andere bibliotheken. Maak gebruik van databanken (die bijv. niet bevraagd worden via de Discovery Service) voor het opsporen van concrete tijdschriftartikels en recensies. |