Module 3 - Hoe vind ik de gezochte informatie?

3.3.1 Het zoekresultaat lokaliseren

Het scherm met de volledige bibliografische beschrijving van een titel bevat duidelijke informatie over de beschikbaarheid van het bewuste boek of tijdschrift: in welke bibliothe(e)k(en) is het terug te vinden en wat is het precieze plaatskenmerk?

Er zijn drie mogelijkheden:

• Er is een elektronische versie beschikbaar --> De link naar de elektronische versie wordt getoond.
  • Er is een gedrukte versie beschikbaar in UHasselt --> Het precieze plaatskenmerk wordt getoond. Door het plaatskenmerk aan te klikken, kan je nagaan of het boek al dan niet uitgeleend is of wanneer het laatste nummer van een tijdschrift is ontvangen.
  • Er is geen gedrukte versie beschikbaar in UHasselt --> Via de knop "Documentaanvraag" kunnen geregistreerde personeelsleden van UHasselt een digitaal formulier indienen om via interbibliothecair leenverkeer het gewenste document in een andere bibliotheek op te vragen. Studenten kunnen enkel via de bibliotheekbalie een aanvraag indienen. Noteer dat deze dienst niet gratis is. De tarieven en bijkomende informatie vind je op de webpagina Boek/Artikel aanvragen uit andere bibliotheek.

Voorbeeld plaatskenmerk in de Campusbibliotheek Diepenbeek: 591.1 SHER 2013

• 591.1 = UDC-code (classificatiesysteem)
  • SHER = 1ste 4 letters van de auteursnaam
  • 2013 = publicatiejaar

Hoe vind je een werk?

• Zoek eerst en vooral het juiste boekenrek door middel van de eerste twee cijfers van de UDC-code (Bijv. 59). Zij verwijzen naar het thema.
  • Kijk vervolgens naar het informatieblad op het boekenrek (zie onderstaande afbeelding). De linkerkolom bevat het boekenoverzicht aan de linkerkant van het boekenrek; de rechterkolom bevat het boekenoverzicht aan de rechterkant van het boekenrek. De vijf vakken verwijzen steeds naar de vijf boekenplanken, met per boekenplank telkens de range van links naar rechts (over de volledige lengte van het boekenrek).
  • Zoek het boek binnen de correcte range op basis van de UDC-code + de eerste vier letters van de auteursnaam. Bijv. 591.1 SHER bevindt zich (in onderstaand voorbeeld) in de range tussen 59 WEIS en 591.1 YOUN. Het gewenste boek bevindt zich dus op de tweede hoogste boekenplank aan de linkerkant van het boekenrek.
  • Op de boekenplank zelf staan de boeken per UDC-code (591.1) alfabetisch gerangschikt op basis van de eerste vier letters van de auteursnaam (SHER).