Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

U bent hier

3. Samenvatting

1. Waarom een gepersonaliseerde omgeving gebruiken?

Meer en meer databanken bieden een gepersonaliseerde omgeving aan, waarmee je o.a. attenderingen kan instellen op gloednieuwe publicaties. We onderscheiden 3 soorten attenderingen:

  • TOC-alerts: attenderingen op nieuwe afleveringen van een tijdschrift
  • Search alerts: attenderingen op nieuwe records die beantwoorden aan je eerder ingevoerde zoekactie
  • Citation alerts: attenderingen op nieuwe citaties van een publicatie, d.w.z. op nieuwe publicaties die een door jou gemarkeerde publicatie citeren.

2. Hoe beheer ik mijn gevonden referenties?

Er bestaat gespecialiseerde software - reference managers - waarmee je je referenties online kan bewaren in een "bibliotheek" en vervolgens kan gebruiken in een publicatie (voetnoten en bibliografie). Citeren wordt hierdoor een zaak van enkele clicks i.p.v. een tijdrovende handmatige klus. Je haalt gewoon je referentie op uit je "bibliotheek" van verwijzingen en zet ze als voetnoot op de juiste plaats in je tekst. Je kan dezelfde, steeds groeiende bibliotheek gebruiken voor al je publicaties. Via deze manier van werken, ben je ook zeker dat je over alle onderdelen van een bibliografische referentie beschikt en niet gedwongen bent om op de allerlaatste dag nog naar de bibliotheek te hollen om ontbrekende gegevens (paginanummers, plaats van uitgave, enz.) aan te vullen.

Enkele voorbeelden van reference managers zijn:

EndNote

http://www.myendnoteweb.com

Mendeley

http://www.mendeley.com

Zotero

http://www.zotero.org

JurisM.png

https://juris-m.github.io