Waarom moet ik verwijzen naar mijn informatiebronnen?
- Bronvermelding is altijd nodig wanneer je een fragment letterlijk citeert en/of verwijst naar ideeën van anderen. Anders pleeg je plagiaat.
- Plagiaat is een onregelmatigheid die bestaat uit overname of vertaling van het werk van anderen, op identieke wijze of onder licht gewijzigde vorm en zonder adequate bronvermelding. Ook teksten laten opstellen door derden wordt als plagiaat beschouwd.
- Als je een bachelor-paper schrijft of een master-thesis voorbereidt, ben ook jij een deelnemer in het wetenschappelijk netwerk. Daarom moet ook jij je positie in het netwerk aanduiden ten opzichte van anderen die over hetzelfde onderwerp hebben geschreven. Dit doe je door systematisch te verwijzen naar je informatiebronnen.
- Je hebt GEEN bronvermelding nodig als het gaat om een algemeen erkende stelling of wanneer de ideeën, stellingen en interpretaties helemaal van jezelf afkomstig zijn.
- In geval van een veelgebruikte publicatie moet je de juiste balans vinden in het aantal bronvermeldingen. We raden aan om dit te doen per alinea of logisch onderdeel.
Hoe verwijs ik naar mijn informatiebronnen?
- Het is van essentieel belang om voor iedere informatiebron die je daadwerkelijk gebruikt een referentie weer te geven.
- De uitgebreide referenties neem je op in een literatuurlijst op het einde van je werkstuk.
De informatie die in een uitgebreide referentie moet worden weergegeven is afhankelijk van het type publicatie waaruit de informatie werd gehaald ((hoofdstuk uit) boek, tijdschriftartikel, webpagina). - De verkorte referenties neem je op in de tekst zelf. Deze zijn bedoeld om je lezer bij het precieze fragment van de door jou gebruikte informatiebron te brengen.
- Er bestaan honderden systemen om referenties te noteren, elk met hun eigen regels.