Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

2.4. Hoe kan ik mijn gevonden referenties beheren met Mendeley?

Mendeley is zowel een webtoepassing als een stand-alone toepassing (cf. Mendeley Desktop). Via de website maak je een account aan en kan je desgewenst de software downloaden. Deze is volledig gratis en werkt met alle bekende browsers; er is zelfs een mobiele toepassing.

Mendeley heeft een eigen handleiding. Op de website van Mendeley staan ook handige tutorials.

Kort overzicht van de belangrijkste mogelijkheden

Referenties bewaren
Installeer de webimporter en voeg zo referenties toe aan Mendeley.

Mendeley - referenties bewaren

Referenties ordenen
Sleep je referentie(s) vanuit je hoofdfolder (All Documents) naar de gewenste subfolder in je Mendeley-bibliotheek. Tip: sorteer je hoofdbibliotheek volgens toevoegdatum.

Referenties delen
Ook met Mendeley kan je je referenties delen met anderen. De webtoepassing is zelfs opgevat als een sociale netwerksite die toelaat nieuwe mensen met gelijklopende interesses te ontmoeten.

Mendeley - referenties delen

Referenties exporteren
Versleep je referenties naar een tekstverwerker (bijv. Word) en/of genereer automatisch een bibliografie. Hiervoor moet je eenmalig een MS Word plugin installeren (die je terugvindt onder 'Tools' in de Mendeley Desktop toepassing).

De gewenste referentiestijl kiezen
In de Mendeley Desktop toepassing kan je via 'View' – 'Citation Style' één van de vele beschikbare referentiestijlen kiezen. Ook in Word kan je referenties importeren volgens eender welke citatiestijl.

Je Mendeley-bibliotheek online bewaren en synchroniseren
Door je Mendeley Desktop toepassing systematisch te synchroniseren met je webtoepassing, ben je niet langer afhankelijk van één pc, maar kan je op eender welke pc verder werken met dezelfde gegevens.

Mendeley - referenties synchroniseren