Definitie
- Een naslagwerk bevat een hele reeks korte bijdragen over een woord/persoon/begrip, alfabetisch geordend per lemma of sleutelwoord. Naslagwerken zijn erg geschikt om zeer snel een onderwerp af te bakenen en te verkennen.
Types en voorbeelden
- (Online) encyclopedieën: behandelen personen en begrippen – meestal staan in een encyclopedie naast een omschrijving van het domein/onderwerp ook (audiovisuele) illustraties en referenties naar andere bronnen, zoals websites, boeken, tijdschriften, en dergelijke.
Voorbeelden:- Wikipedia
[Opgelet: Wikipedia is ’s werelds grootste online encyclopedie, maar wordt samengesteld door internetgebruikers. Enige voorzichtigheid m.b.t. de correctheid van de informatie is dus zeker aangewezen.] - Encyclopedia Britannica Online
- Answers.com
- Wikipedia
- Verklarende woordenboeken: behandelen enkel woorden/begrippen
Voorbeelden: - Biografische woordenboeken: behandelen enkel personen
Voorbeelden: - Vertaalwoordenboeken
Voorbeelden:
Tip: (wetenschappelijke) webgidsen
- Webgidsen zijn een soort internetcatalogi die worden samengesteld door redacteurs die continu websites beoordelen en in categorieën onderbrengen.
- Je kan een webgids op twee manieren consulteren: door progressief af te dalen in de boomstructuur of door met een trefwoord in het zoekveld van de webgids rechtstreeks naar specifieke bronnen te zoeken. Voor de exploratie van je onderwerp raden we de eerste methode aan.
- Types en voorbeelden
- Algemene webgidsen
- Wetenschappelijke webgidsen:
Voorbeelden:- Internet Scout Project
- lijst van wetenschappelijke webgidsen die gespecialiseerd zijn in een bepaald domein: Academic Info – Online Subject Guides.