Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

U bent hier

2.2. Hoe kan ik mijn gevonden referenties beheren met Zotero?

Zotero installeren

Om Zotero optimaal te kunnen gebruiken, installeer je de volgende twee zaken:

  1. Zotero Connector – In dit geval is Zotero ingebed in je browser d.m.v. een zgn. browserextensie (cf. Zotero-knop in de rechterbovenhoek van de browser).
  2. Zotero 5.0 for Windows – In dit geval installeer je Zotero op je pc (Windows/Mac/Linux) als een afzonderlijke, browser onafhankelijke toepassing.

Indien je je lokale Zotero-bibliotheek ook online wenst te beheren (en dus pc-onafhankelijk wil werken), volg dan de volgende stappen:

  • Maak na het downloaden een Zotero-account aan
  • Ga in je lokale Zotero-bibliotheek naar “Bewerken → Voorkeuren -> Synchroniseren” (Windows/Linux) of “Zotero → Voorkeuren -> Synchroniseren” (Mac) en log in. Zotero zal je lokale Zotero-bibliotheek automatisch synchroniseren met je online Zotero-bibliotheek. Meer informatie vind je hier.

Wil je snel aan de slag, raadpleeg dan de Quick Start Guide. Je kan ook het volgende filmpje bekijken (gemaakt door de Laurier Library), waarin in slechts 4 minuten de belangrijkste functionaliteiten van Zotero worden toegelicht.

Op de Zotero website staat een uitgebreidere handleiding en een link naar verschillende - door gebruikers gemaakte, dus geen officiële - videotutorials.

Kort overzicht van de belangrijkste mogelijkheden

Referenties bewaren
Klik op het Zotero Connector-icoontje rechts van de adresbalk van je browser. (Dit icoontje is enkel beschikbaar als Zotero referenties kan lezen op deze webpagina.)

Indien de pagina meerdere referenties bevat, ziet het icoontje eruit als een folder:

Indien de pagina slechts één referentie weergeeft, verandert het Zotero-icoontje van een folder naar een icoon dat het type item weergeeft (een boek, een artikel, YouTube video, enz.):

Niet alleen de gewenste referenties komen in je Zotero-bibliotheek terecht, ook de gekoppelde pdf’s worden automatisch toegevoegd bij het opslaan van de items. Indien gewenst kan je bijv. ook een link naar het bestand opnemen.

Referenties ordenen
Verplaats je referentie(s) vanuit je hoofdfolder (Mijn Bibliotheek) naar de gewenste subfolder in je Zotero-bibliotheek. Tip: sorteer je hoofdbibliotheek volgens toevoegdatum.

Referenties ordenen d.m.v. tags
Je kan tags toevoegen aan je items:

Zotero tags_0.jpg

Opgelet:
Bij het downloaden van sommige referenties komen hun tags automatisch mee. Je kan die optie uitzetten in je Zotero Voorkeuren.

Referenties delen
Indien je met meerdere personen samen aan een opdracht werkt, kan het nuttig zijn om je referenties te delen. Dit kan eenvoudig via het creëren van een groep. Vergeet niet te synchroniseren om zo de laatste publicaties van de groep te zien.

Referenties citeren
Versleep je referenties naar een tekstverwerker (bijv. Word) en/of genereer automatisch een bibliografie.
Na installatie van Zotero zal in Word automatisch een Word plugin verschijnen:

Indien je Zotero niet vindt in de navigatie bovenaan, dan kan je in je lokale Zotero-bibliotheek de plugin installeren via Bewerken -> Voorkeuren -> Citeren -> Tekstverwerkers. Meer informatie vind je hier.

Referenties exporteren
Je kan zowel je hele bibliotheek als een folder of item exporteren. Meer info vind je hier.

De gewenste referentiestijl kiezen
In je Voorkeuren (via Bewerken -> Voorkeuren) kan je onder de tab Citeren -> Stijlen één van de vele beschikbare referentiestijlen kiezen. Zotero ondersteunt de meeste standaarden van referentiestijlen.