Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

2.2. Hoe kan ik mijn gevonden referenties beheren met Zotero?

Twee opties om Zotero te downloaden

1. Zotero for Firefox – In dit geval is Zotero ingebed in Firefox d.m.v. een zgn. add-on (cf. Zotero-knop in de rechterbovenhoek van de browser).
  2. Zotero Standalone – In dit geval installeer je Zotero als een afzonderlijke, browser onafhankelijke toepassing. Kies deze optie als je met een andere browser dan Firefox werkt (bijv. Chrome of Safari) en installeer meteen ook de juiste browserextensie. Opgelet: Zotero werkt niet met Internet Explorer!

Indien je je lokale Zotero-bibliotheek ook online wenst te beheren (en dus pc-onafhankelijk wil werken): Maak na het downloaden een Zotero-account aan, ga vervolgens naar Zotero for Firefox/Zotero Standalone en voeg je Zotero-account toe aan je Voorkeuren (via het tandwieltje bovenaan selecteer je Voorkeuren en vervolgens Synchroniseren). Op die manier zorg je ervoor dat je lokale Zotero-bibliotheek automatisch gesynchroniseerd wordt met je online Zotero-bibliotheek.

Zotero voorkeuren

Zotero heeft een eigen handleiding.Op de website van Zotero vind je ook een korte videotutorial.

Kort overzicht van de belangrijkste mogelijkheden

Referenties bewaren
Klik op het Zotero-icoontje rechts in de URL-balk van je browser. (Dit icoontje is enkel beschikbaar als Zotero referenties kan lezen op deze webpagina.)
Niet alleen de gewenste referenties komen in je Zotero-bibliotheek terecht, maar ook de gekoppelde pdf’s worden automatisch toegevoegd bij het opslaan van de items. Indien gewenst kan je bijv. ook een link naar het bestand opnemen.

Zotero icoontje

Referenties ordenen in folders
Sleep je referentie(s) vanuit je hoofdfolder (Mijn Bibliotheek) naar de gewenste subfolder in je Zotero-bibliotheek. Tip: sorteer je hoofdbibliotheek volgens toevoegdatum.

Referenties delen
Indien je met meerdere personen samen aan een opdracht werkt, kan het nuttig zijn om je referenties te delen. Dit kan eenvoudig via het creëren van een groep.

Eigen referenties bekijken en doorzoeken

Referenties exporteren
Versleep je referenties naar een tekstverwerker (bijv. Word) en/of genereer automatisch een bibliografie.
Als je werkt met Zotero for Firefox moet je hiervoor eenmalig een extra plugin installeren (die je terugvindt op de Zotero-website).
Bij Zotero Standalone is de Word processor plugin inbegrepen; je moet die enkel nog activeren in je Voorkeuren (via het tandwieltje bovenaan selecteer je Voorkeuren en vervolgens Citeren).

De gewenste referentiestijl kiezen
In je Voorkeuren (via het tandwieltje bovenaan selecteer je Voorkeuren en vervolgens Exporteren) kan je één van de vele beschikbare referentiestijlen kiezen (onder Standaard uitvoerformaat). Zotero ondersteunt de meeste standaarden van referentiestijlen.