Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

U bent hier

2.1. De meerwaarde van bibliografische software

Er bestaat gespecialiseerde software - reference managers - waarmee je je referenties online kan bewaren in een "bibliotheek" en vervolgens kan gebruiken in een publicatie (voetnoten en bibliografie). Citeren wordt hierdoor een zaak van enkele clicks i.p.v. een tijdrovende handmatige klus. Je haalt gewoon je referentie op uit je "bibliotheek" van verwijzingen en zet ze als voetnoot op de juiste plaats in je tekst. Je kan dezelfde, steeds groeiende bibliotheek gebruiken voor al je publicaties. Via deze manier van werken, ben je ook zeker dat je over alle onderdelen van een bibliografische referentie beschikt en niet gedwongen bent om op de allerlaatste dag nog naar de bibliotheek te hollen om ontbrekende gegevens (paginanummers, plaats van uitgave, enz.) aan te vullen.

Enkele voorbeelden van reference managers zijn:

EndNote

http://www.myendnoteweb.com

Mendeley

http://www.mendeley.com

Zotero

http://www.zotero.org

JurisM.png

https://juris-m.github.io

 

Mendeley, Zotero en Juris-M zijn gratis.
EndNote heeft een gratis online basisversie, nl. EndNote Basic, maar UHasselt heeft ook een licentie op de uitgebreidere desktopversie. Deze desktopversie kan je downloaden via de volgende webpagina.

Tip:
Bibliografische software gebruiken is pas zinvol als je voldoende aandacht hebt voor folderbeheer (bv. 1 folder per paper). Anders krijg je gegarandeerd problemen bij het opstellen van je literatuurlijst.

Opgelet:
Check je geïmporteerde referenties steeds op mogelijke fouten en pas manueel aan waar nodig!