Module 5 - Hoe betrouwbaar en kwalitatief is de gevonden informatie?

U bent hier

1.2.2 Beoordelingen nadien: recensies en citaties

Iedere publicatie maakt onderdeel uit van een wetenschappelijk netwerk en wordt beoordeeld door experten. Je kan deze beoordelingen terugvinden door middel van recensies of citaties.

Recensies (boek)
Een recensie is een kritische beoordeling van een wetenschappelijke studie door een onafhankelijke wetenschapper die vertrouwd is met het onderwerp. Recensies van pas verschenen boeken worden vaak gebundeld weergegeven in een vaste rubriek van een wetenschappelijk tijdschrift. Andere benamingen voor een recensie zijn boekbespreking (N), book review (E) en compte rendu (F).

Citaties
Ook citaties of verwijzingen in voetnoot kunnen helpen om de betrouwbaarheid en de kwaliteit van een publicatie te meten.

  • Kwalitatief: Indien de wetenschappelijke resultaten worden overgenomen in nieuwe publicaties, dan verhoogt dit het gezag en de betrouwbaarheid van deze publicatie.
  • Kwantitatief: Een groot aantal verwijzingen doet vermoeden dat deze publicatie een grote impact heeft gehad. Het vormt op zich geen afdoend bewijs voor de betrouwbaarheid van deze publicatie. Het kan immers ook betekenen dat er vanuit het wetenschappelijke netwerk hevig gereageerd wordt op een omstreden stelling in deze publicatie.