FAQ

U bent hier

Hoe stel ik een Data Management Plan (DMP) op?
Hoe stel ik een Data Management Plan (DMP) op voor een project met interuniversitaire samenwerking?
Zijn er modelantwoorden beschikbaar om te gebruiken in mijn Data Management Plan (DMP)?
Aan wie bezorg ik mijn Data Management Plan (DMP)?
Wanneer moet ik contact opnemen met een ethische commissie?
Volstaat de UHasselt Google shared drive als opslaglocatie voor mijn data?
Beschikt UHasselt over een data repository?
Wat als ik geen open data formaten kan gebruiken?
Kan ik bij mijn projectaanvraag de kosten voor Open Access publicaties inbrengen?

 

Hoe stel ik een Data Management Plan (DMP) op?

Een gebruiksvriendelijke tool om een data management plan (DMP) op te stellen is DMPonline. Hieronder vind je een basis stappenplan voor deze tool, en een uitgebreide handleiding vind je via deze link.

  • Je selecteert jouw instelling (bv. Hasselt University) en logt in met je user account.
  • Je klikt bovenaan op de tab “Create plans” om een nieuw plan te genereren. Je geeft jouw plan een titel en selecteert de correcte funder template voor jouw project.
  • Je vult de project details in, selecteert het tabblad “Application DMP” of “Full DMP”  en beantwoordt alle vragen.
  • In het tabblad “Share” kan je andere medewerkers lees- en/of schrijfrechten geven om zo samen te werken aan het DMP.
  • In het tabblad “Request feedback” vind je een knop om op geautomatiseerde wijze feedback te vragen aan het RDM team. De RDM stewards ontvangen jouw aanvraag, lezen jouw plan na, voorzien het van commentaar en brengen je op de hoogte van zodra de review afgerond is. Je mag ook altijd de RDM steward van jouw discipline persoonlijk aanschrijven voor vragen/begeleiding.
  • Via het tabblad “Download” kan je jouw plan exporteren in het formaat naar keuze (bv. pdf).

Je bent niet verplicht om DMPonline te gebruiken. Je mag ook een andere tool gebruiken, maar zorg ervoor dat de vragen uit de DMP template van je funder beantwoord worden.

 

Hoe stel ik een Data Management Plan (DMP) op voor een project met interuniversitaire samenwerking?

De RDM en DMP vereisten van de Vlaamse funders en universiteiten liggen volledig in lijn met die van de Europese commissie. Je kan de tool DMPonline gebruiken om een plan aan te maken en medewerkers toe te voegen, zodat je samen aan het plan kan werken. Je kan ook andere samenwerkingstools gebruiken, zolang de vragen uit de DMP template van jouw funder beantwoord worden.

 

Zijn er modelantwoorden beschikbaar om te gebruiken in mijn Data Management Plan (DMP)?

Het doel van een DMP is om je aan de start van jouw project kritisch te doen reflecteren over hoe je met je data zal omgaan: waar ga ik mijn data opslaan? Beschik ik over voldoende opslagcapaciteit? Heb ik een IT expert nodig? Hoe ga ik een back-up maken van mijn data? Welke extra kosten moet ik incalculeren? Etc. Op die manier vermijd je onaangename verrassingen in de loop van je project. Als je werkt met modelantwoorden zal dit afbreuk doen aan de kritische reflectie. Op onze DMP webpagina vind je wel enkele voorbeelden ter inspiratie.

Uiteraard zal je op termijn, wanneer je al enkele DMPs hebt moeten schrijven, wel een standaardtekst beschikbaar hebben die je kan aanpassen per project. De RDM stewards staan ook voor je klaar om samen met jou (en de leden van jouw onderzoeksgroep) een standaardsjabloon te helpen ontwikkelen. Neem contact op met de RDM steward van jouw discipline of met rdm@uhasselt.be

 

Aan wie bezorg ik mijn Data Management Plan (DMP)?

Het applicatie DMP moet je aanleveren bij de funder samen met de subsidieaanvraag.
Het uitgebreide (“full”) DMP moet je uiterlijk 6 maanden na goedkeuring van het project ofwel bij de instelling ofwel bij de financier indienen. Na afloop van het project dien je een finale versie van het DMP in samen met het eindrapport. Meer informatie vind je hier.

Als je jouw DMP moet indienen bij UHasselt, volstaat het om het afgewerkte bestand te sturen naar rdm@uhasselt.be met de vermelding van het project waarvoor je jouw plan wilt indienen. Het RDM team zal jouw plan archiveren en aan jouw financier laten weten dat je aan deze vereiste hebt voldaan.

 

Wanneer moet ik contact opnemen met een ethische commissie?

Wanneer je werkt met gevoelige gegevens, heb je steeds de toestemming nodig van de bevoegde ethische commissie:

Als je twijfelt of je met bovenstaande gegevens werkt, mag je altijd het RDM team contacteren.

 

Volstaat de UHasselt Google shared drive als opslaglocatie voor mijn data?

De UHasselt Google shared drive volstaat als opslaglocatie voor jouw data tijdens het onderzoek, omdat het je toestaat met collega’s samen te werken in een beveiligde omgeving. Wanneer het onderzoek is afgelopen, kan je jouw data beter elders archiveren, bijvoorbeeld in een online repository. Wanneer je jouw data archiveert in een dergelijke repository, zet je met een kleine moeite een gigantische stap richting FAIR data (findable, accessible, interoperable, reusable) en, indien mogelijk, richting het delen van jouw data. Laat je jouw data daarentegen statisch op Google drive staan, dan zal niemand van hun bestaan afweten laat staan ze raadplegen tenzij ze jou persoonlijk contacteren. Een externe repository of data centrum zal jouw data overigens ook gaan cureren zodat ze niet in verval geraken en onbruikbaar worden.

 

Beschikt UHasselt over een data repository?

Nee, er is geen institutionele data repository aan UHasselt. Voor duurzame opslag van jouw data na afloop van jouw project raden we aan om een externe data repository te gebruiken. We werken momenteel wel aan het opzetten van een institutionele metadata repository die geïntegreerd is in de Document server. In deze repository kan je de metadata opladen die jouw dataset(s) beschrijven zodat deze verschijnen in jouw publicatielijst en jouw onderzoekersprofiel.

 

Wat als ik geen open data formaten kan gebruiken?

Het is mogelijk dat er geen geschikte open source software bestaat waarmee je de gewenste analyses op jouw data kan uitvoeren (bv. omwille van veiligheidsredenen), of dat je jouw data niet in een open formaat kan opslaan (bv. omdat er functionaliteiten verloren gaan). Tijdens het onderzoek is het ook geen vereiste dat je dat doet. Nadat het onderzoek is afgelopen, kan je wel de data klaarmaken voor archivering en hiervoor de gepaste open formaten gebruiken.

 

Kan ik bij mijn projectaanvraag de kosten voor Open Access publicaties inbrengen?

Zie meer informatie op de Open Access website van de bibliotheek.

Top