FAQ

U bent hier

  1. Hoe kan ik een groepswerklokaal reserveren in Campusbibliotheek Diepenbeek?

    Campusbibliotheek Diepenbeek telt 10 groepswerklokalen: 6 open groepswerklokalen (die vrij toegankelijk zijn) en 4 gesloten groepswerklokalen (die gereserveerd moeten worden). De open groepwerklokalen tellen 6 stoelen; de gesloten groepswerklokalen 8.

    UHasselt studenten kunnen een groepswerklokaal reserveren via de volgende webpagina: https://bibliotheek.uhasselt.be/nl/groepswerklokalen.

  2. Hoe kan ik printen vanaf mijn laptop?

    Gedetailleerde informatie vind je terug op de IT-webpagina's: https://www.uhasselt.be/nl/info-voor/studenten/voorzieningen-en-diensten/printen-en-kopieren

  3. Hoe verkrijg ik toegang vanop afstand?

    Gedetailleerde informatie over EZproxy vind je terug op de webpagina Toegang vanop afstand.

  4. Hoe vraag ik een boek/artikel aan in een andere bibliotheek? (Interbibliothecair leenverkeer)

    Alle informatie over interbibliothecair leenverkeer (IBL) werd verzameld op de webpagina Boek/Artikel aanvragen uit een andere bibliotheek.

  5. Hoe verloopt de aankoopprocedure?

    Gedetailleerde informatie vind je terug op de webpagina Aankoopprocedure.

  6. Hoe vind ik de gezochte informatie?

    Hoe spoor je wetenschappelijke publicaties op in de belangrijkste informatiebronnen die UHasselt ter beschikking stelt? Verneem alles over de UHasselt Discovery Service, de A-tot-Z tijdschriften- en e-booklijst, de bibliotheekcatalogus, de diverse databanken en de Document Server in module 3 van de cursus informatievaardigheden.

  7. Hoe formuleer ik een goede zoekactie?

    Welke zoektermen moet je gebruiken en hoe moet je zoektermen met elkaar combineren? Hierover kom je alles te weten in module 2 van de cursus informatievaardigheden.

  8. Wat is de UHasselt Discovery Service?

    De UHasselt Discovery Service is de centrale zoekinterface waarmee onderzoekers en studenten van UHasselt via één zoekactie diverse wetenschappelijke informatiebronnen tegelijk kunnen doorzoeken, zoals de bibliotheekcatalogus, de meeste databanken waarop UHasselt geabonneerd is en alle e-journals en e-books waar je gratis of via de licenties van UHasselt toegang toe hebt (een volledig en actueel overzicht vind je terug in de A-tot-Z lijst). Het enorme voordeel van de Discovery Service is dat je niet meer elke databank afzonderlijk moet doorzoeken en dat je veel meer informatie vindt bij één zoekactie. Gedetailleerde informatie vind je terug in module 3 van de cursus informatievaardigheden.

  9. Waar vind ik informatie over de (Anet-) bibliotheekcatalogus?

    De (Anet-) bibliotheekcatalogus ontsluit het bezit (boeken en tijdschriften, géén tijdschriftartikels!) van de bibliotheken van het Anet-netwerk. In deze catalogus vind je daarom niet alleen boeken en tijdschriften aanwezig in de Universiteitsbibliotheek UHasselt, maar ook in de andere bibliotheken van Anet, zoals de Universiteit Antwerpen. Opgelet: enkel de zoekresultaten die in het vet staan, zijn in het bezit van UHasselt. Gedetailleerde informatie vind je terug in module 3 van de cursus informatievaardigheden.

  10. Waar vind ik handleidingen van individuele databanken?

    Een aantal handleidingen werden gebundeld op de webpagina Handleidingen.

  11. Hoelang blijft mijn bibliotheekkaart en mijn account voor UMaastricht geldig en wie kan ik contacteren in geval van problemen?

    Studenten Rechten (bachelors, masters, phd-studenten) en studenten Biomedische wetenschappen (masters, phd-studenten) ontvangen per e-mail hun UM-studentennummer + wachtwoord in het begin van hun (eerste) academiejaar voor het raadplegen van de e-bronnen waarop UMaastricht geabonneerd is. Deze UM-logingegevens blijven geldig zolang de studenten aan de Universiteit Hasselt verbonden zijn.
    Ingeval van problemen met de UM-logingegevens: contacteer Servicedesk-ICTS@maastrichtuniversity.nl of 0031(0)43 388 5555.

    Studenten die fysiek toegang tot de bibliotheek van Universiteit Maastricht willen, kunnen een UM-bibliotheekkaart aanvragen via umcard@maastrichtuniversity.nl vergezeld van hun geboortedatum en een pasfoto. Tip: in het UHasselt-studentendossier - via E-id - kan steeds een pasfoto teruggevonden worden.

  12. Wat is de Document Server@UHasselt?

    De repository Document Server@UHasselt bevat de wetenschappelijke output van de Universiteit Hasselt.

  13. Waar en hoe kan ik mijn UHasselt publicatie(s) invoeren?

    1. Waar kan ik mijn UHasselt publicatie(s) invoeren?

      Ga naar de website van de Document Server@UHasselt en klik op Submit in de navigatiebalk.
      Nadat uw publicatie succesvol is ingevoerd in het DSpace systeem, controleert de bibliotheek de kwaliteit van de metadata. U wordt via e-mail op de
      hoogte gebracht van zodra uw publicatie goedgekeurd is, of indien er om één of andere reden een probleem is.

      Opgelet:

      • Zorg er steeds voor dat alle noodzakelijke metadatavelden ingevuld zijn. U kan dit nakijken via de “checklist for new submissions in the Document Server” (xls). Indien mogelijk worden de full text en/of de link naar de gepubliceerde versie toegevoegd.
      • Indien u wijzigingen wilt doorvoeren aan (één van uw) ingevoerde publicaties, kan u contact opnemen met Eline Schoeters of Hilde Cleeren.
      • Publicaties uit de Web of Science worden automatisch toegevoegd door de bibliotheek.
    2. Hoe kan ik mijn UHasselt publicatie(s) invoeren?

      Je vindt meer informatie over de invoer van publicaties in de Document Server@UHasselt op de volgende webpagina: https://bibliotheek.uhasselt.be/en/help-page-document-serveruhasselt

  14. Hoe kan ik mijn publicaties exporteren naar het FWO?

    Meer informatie vindt u op de volgende pagina.

  15. Hoe uw Document Server publicaties importeren in uw ORCID profiel?

    U kan uw Document Server publicaties importeren in uw ORCID profiel via enkele eenvoudige stappen die beschreven zijn in de volgende handleiding.

  16. Hoe stel ik een attendering in?

    Alsmaar meer databanken bieden een gepersonaliseerde omgeving aan, waarmee je o.a. attenderingen kan instellen op gloednieuwe publicaties. We onderscheiden TOC-alerts, search-alerts en citation alerts. Je kan ook attenderingen instellen op nieuwe titels in de catalogus van de bibliotheek. Lees er alles over in module 4 van de cursus informatievaardigheden.

  17. Waar vind ik informatie over bibliografische software?

    Gedetailleerde informatie vind je terug in module 4 van de cursus informatievaardigheden.

  18. Hoe vraag ik een ISBN aan?

    Download het aanvraagformulier (doc) en stuur het naar de bibliotheek.
    De bibliotheek vraagt vervolgens het ISBN aan bij de Boekenbank en communiceert dit aan de aanvrager. Deze zorgt ervoor dat het nummer in het boek wordt afgedrukt. Gedetailleerde informatie over de aanvraag van een ISBN vind je terug op de webpagina ISBN aanvragen.