ELN en EDC

U bent hier

Wat is een ELN?
Wat is een EDC?
Geadviseerde en ondersteunde ELNs
Ondersteuning

Wat is een ELN? 

Een electronic labnotebook (ELN) is een handige tool om data in een beveiligde omgeving op te slaan en te delen met je collega’s. Het is een digitaal equivalent van het papieren laboratorium notitieboek waarin data (protocollen, documentatie, beschrijvingen/resultaten van experimenten, etc.) worden bewaard voor verificatie, toekomstig gebruik, valorisatiedoeleinden, etc. 

Het onderzoek kan hierin ook nauwgezet beveiligd worden. Met beveiliging bedoelen we dat jouw data enkel toegankelijk is voor gerechtigde gebruikers. Meer info over de beveiliging vind je hier. Tevens kan er ook op een gemakkelijke manier samengewerkt worden door andere gebruikers toe te voegen.

Daarnaast draagt een goed databeheer bij tot de transitie naar Open Science.

 

Wat is een EDC?

Een EDC is data capture software, hetgeen verplicht is voor klinische studies.

 

Geadviseerde en ondersteunde ELNs/EDC

Aan de Universiteit Hasselt is er een groeiende vraag van onderzoekers naar Electronic Lab Notebooks (ELNs)/Electronic Data Capture (EDC). Daarom zijn er enkele ELNs onder de loep genomen met het oog op de gebruikerservaring op internationaal niveau, Vlaams universitair niveau en eigen instellingsniveau. De vergelijking is gebeurd door de werkgroep ELNs/EDC binnen de Universiteit Hasselt. Deze werkgroep was multidisciplinair en volgde infosessies over Signals Notebook (Individual en Standard), Open Science Framework (OSF), ELabFTW en Castor. Daarna testte zij gedurende een maand deze ELNs/EDC uit. Op basis van deze ervaringen heeft de Universiteit Hasselt een selectie gemaakt van de volgende ELNs die ze adviseert en deels (financieel) ondersteunt:

Ondersteunde ELNs:

  •  Signals Notebook: Voor discipline-specifiek gebruik (Chemie, Biologie en Fysica). Moleculaire tekeningen mogelijk.
  •  ELabFTW: Voor algemeen gebruik. Zeer gebruiksvriendelijk, intuïtief.
  •  OSF: Voor internationaal gebruik. Deze ELN vraagt extra training. 

Ondersteunde EDC:

Wat EDC betreft is er beslist om verder te gaan met Castor, waarop de Universiteit Hasselt al een licentie had. Castor is conform met ICH-GCP (Good Clinical Practice), hetgeen een vereiste is van het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) om mee te dingen voor financiering. Castor EDC wordt beheerd door LCRC. Indien u verdere vragen heeft kan u contact opnemen met lcrc@uhasselt.be

 

Ondersteuning

Meer info over beveiliging van de ELNs/EDC vindt u hier.
Voor ELabFTW is extra ondersteuning voorzien door onze UHasselt ELN-champions. 

ELN-champions

Een ELN-champion is een onderzoeker uit een (cluster van) vakgroep(en) die reeds is opgeleid in ELNs en op een zeer laagdrempelige manier aan collega’s ondersteuning kan bieden en indien nodig korte infosessies kan geven.

Dit zijn de UHasselt ELN champions voor ELabFTW (Discipline: BIOMED):

  • Neurologie: Lieve Van Veggel, Elisabeth Piccart
  • Immunologie: Igna Rutten

Indien u meer info wenst over ELNs kan u contact opnemen met onze technische data steward Hanne Vlietinck. Op aanvraag kan zij ook een infosessie geven over het gebruik van ELNs in het algemeen of over een specifieke ELN.

Top