Bibliotheekinformatie voor nieuwe studenten

U bent hier

  Locaties_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpg CollectieNL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk_1.jpgAccess_NL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpgTipsNLEN_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk_0.jpgContactENNL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpg


Locaties_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpg

 locatie_DIEP.png locaties_Recht2.jpg

 


CollectieNL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk_1.jpg

De Universiteit Hasselt stelt heel wat elektronische literatuur ter beschikking via o.a.:

Voor de papieren boeken wordt er hoofdzakelijk ingezet op het ter beschikking stellen van didactische literatuur (= de lijsten van verplichte en aanbevolen literatuur). Mis je desalniettemin een interessant boek in de bibliotheek? Signaleer het meteen aan de bibliotheekbalie!

Enkele handige tools


Access_NL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpg

Fysieke toegang

Sinds juni 2018 staan er toegangspoortjes aan de ingang van Campusbibliotheek Diepenbeek. UHasselt studenten kunnen zich automatisch legitimeren met hun studentenkaart. Externen blijven welkom om de bibliotheekcollectie te raadplegen, maar de bibliotheek als studieruimte is voorbehouden voor de UHasselt studenten (en leden van de associatie). De Campusbibliotheek telt 367 werkplekken, onderverdeeld in drie verschillende zones: een groepswerkzone, een fluisterzone en een stille werkzone. Benieuwd hoeveel volk er in de Campusbibliotheek zit? Check dan de toegangsteller op de startpagina van de bibliotheekwebsite. 

In tegenstelling tot de Campusbibliotheek wordt de Rechtsbibliotheek Limburg zelden gebruikt als studeerruimte, maar is het in de eerste plaats een opzoekingsbibliotheek waar de werken ter plaatse worden geraadpleegd. Er zijn geen toegangspoortjes, maar iedereen moet zich wel legitimeren.

Toegang vanop afstand

Heel wat elektronische tijdschriften en databanken zijn betalend en kunnen enkel "on campus" geraadpleegd worden; t.t.z. als jouw pc verbonden is met het UHasselt netwerk. Via een EZproxyserver kunnen deze bronnen evenwel ook op afstand (bv. thuis, op kot, …) geconsulteerd worden. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is gebruik maken van de links naar de e-bronnen die vermeld worden op de bibliotheekwebsite. Na het klikken op zo'n link word je namelijk automatisch langs de EZproxyserver geleid en moet je inloggen met jouw UHasselt-gebruikersnaam en -wachtwoord, waarna je de bron op dezelfde manier kan raadplegen als wanneer je "on campus" zou zijn.
Voor een snelle en directe toegang tot alle wetenschappelijke artikels waarop de Universiteit Hasselt een licentie heeft, is daarnaast ook de browserextensie 'LibKey Nomad' een heel gebruiksvriendelijk hulpmiddel.

 


TipsNLEN_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk_0.jpg

       Rustig_Studeren_NL_Tips_Icoontjes_Bovenbalk_0.jpgGroepslokaal _Tips_Icoontjes_Bovenbalk_0.jpgPRINT_TipsNLEN_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpgUitlenen_Tips_Icoontjes_Bovenbalk_0.jpg

Rustig studeren

Veel studenten gebruiken de bibliotheek als een plaats om te studeren. We verwachten van iedereen dat de stilte en rust gerespecteerd wordt. Omdat de vraag vaak groter is dan het aanbod, worden de werk- en studieplekken in de Campusbibliotheek voorbehouden voor de studenten van de Universiteit Hasselt (en leden van de associatie).
Iedereen kan vrij gebruik maken van de PC’s die voorzien zijn in de bibliotheek. Het is daarnaast ook perfect mogelijk om met een eigen toestel aan te melden op het draadloze UHasselt netwerk. 
Opgelet: Eten en drinken zijn verboden in de bibliotheek. Enkel flesjes water zijn toegelaten. Alle rugzakken en handtassen moeten opgeborgen worden in de daartoe voorziene lockers.

Groepswerklokaal reserveren

UHasselt studenten hebben in de Campusbibliotheek de mogelijkheid om gebruik te maken van 10 lokalen voor groepswerk: 6 open groepswerklokalen (die vrij toegankelijk zijn en 6 stoelen tellen) en 4 gesloten groepswerklokalen (die gereserveerd moeten worden en 8 stoelen tellen). In deze ruimtes mag rustig gepraat worden.

Printen, kopiëren en scannen

Studenten kunnen printen, kopiëren en scannen via hun studentenkaart (cf. voorzie je kaart via PingPing van het nodige krediet!). 

Lenen, verlengen en reserveren

In de Campusbibliotheek kunnen studenten vier boeken per keer uitlenen en dit voor een periode van vier weken. In de Rechtsbibliotheek is er wel slechts een beperkte uitleen mogelijk. Via Mijn bibliotheek kan je nagaan welke boeken je ontleend hebt.

Het is mogelijk om een boek te verlengen (indien het niet gereserveerd werd). Studenten kunnen dit (tweemaal) online doen via Mijn bibliotheek. Deze laatste tool kan je ook gebruiken om een uitgeleend boek te reserveren.

Lezers dienen hun boeken op tijd terug in te leveren aan de balie van de bibliotheek. Wie te laat is, wordt voor twee weken uitgesloten uit de ontleendienst. Na de derde rappel, krijgt de ontlener een factuur voor de gemaakte rappelkosten en een factuur voor de vervanging van de geleende boeken.

Het is mogelijk om documenten/boeken via Mijn Bibliotheek te reserveren.
Een werk dat voor lange termijn ontleend is (aan personeelsleden of emeriti) dient zo vlug mogelijk teruggebracht te worden wanneer het door een andere lezer gereserveerd wordt.

Werken die niet in de bibliotheek aanwezig zijn of niet elektronisch bereikt kunnen worden, kunnen in een andere bibliotheek aangevraagd worden. Meer informatie over de procedure en de tarieven

 


ContactENNL_NewStudents_hoofdmenu_Icoontjes_Bovenbalk.jpg

Algemene contactgegevens

Campusbibliotheek

Adres: Universiteitsbibliotheek UHasselt - Campus Diepenbeek - Agoralaan Gebouw D - 3590 Diepenbeek
Telefoonnummer balie: 011/26.81.23
E-mailadresbib@uhasselt.be

Rechtsbibliotheek

Adres: Rechtsbibliotheek Limburg - Gerechtsgebouw - Parklaan - 3500 Hasselt
Telefoonnummer balie: 011/37.47.12
E-mailadresinfo-rbl@uhasselt.be

Wie is wie?

Contact.png

Top