Module 4 - Hoe beheer ik de gevonden informatie?

U bent hier

2.5. Hoe kan ik mijn gevonden referenties beheren met Juris-M?

Algemene reference managers hebben moeite met het ondersteunen van juridische referenties. De zgn. V&A-referentiestijl ("Verwijzingen en Afkortingen"), die in Vlaanderen als de officiële citatiestijl wordt beschouwd voor juridische teksten, is immers geen referentiestijl die standaard wordt aangeboden in Mendeley, Zotero of Endnote.

Juris-M biedt een oplossing voor dit probleem. Juris-M is een variant van Zotero (een gratis en open source softwarepakket) met extra functionaliteit voor het opslaan en citeren van juridische en meertalige referenties.

Hoe installeren?

 1. Ga naar https://juris-m.github.io/release/ 
   
 2. Download en installeer de Juris-M Client Installer (voor Windows)
  De Installer voor Windows is momenteel 'unsigned'. Op UHasselt laptops moet je dan ook extra stapjes ondernemen om de toepassing te laten werken. Klik eerst op de link "More info" en vervolgens op de knop "Run anyway".
  Doorloop daarna de Juris-M Standalone Setup Wizard (ongeveer anderhalve minuut)
  De V&A referentiestijl en de afkortingenlijst van tijdschriften en rechtbanken wordt automatisch toegevoegd. Een manuele installatie is niet langer nodig.
   
 3. Installeer de Juris-M Connector (in Google Chrome) 
  Dit is een browser plugin waarmee je met één simpele klik referenties kan uploaden naar jouw referentiemanager.
  Juris-M maakt gebruik van zgn. translators. Een translator is het stukje code dat ervoor zorgt dat de connector de databank of site die je bezoekt herkent en weet welke metadata opgehaald en ingevuld in Juris-M moeten worden. Omdat dit voor elke databank apart geschreven moet worden, worden uiteraard (nog) niet alle databanken ondersteund, m.n. de Belgische. Op volgende site vind je een lijst met geïntegreerde translators: https://github.com/Juris-M/translators
  Voor Jurisquare, Ejustice en HUDOC (EHRM) zijn aparte, nog niet geïntegreerde translators beschikbaar. Voeg de bestanden in de links hierboven toe aan de desbetreffende map (C:\Users\<user name>\Juris-M\translators) door met de rechtermuisknop op de links te klikken en de files op te slaan. 
  Als er nog geen translators beschikbaar zijn en/of als je met een analoge bron werkt, moet je overschakelen naar een manuele upload.

Hoe gebruiken?

 • Tips
  • Controleer de instellingen van Juris-M (Edit --> Preferences)
   Tab General
   - Wil je automatisch een snapshot opslaan?
   - Wil je automatisch PDFs mee opslaan?
   Tab Export
   - Selecteer jouw standaard citatiestijl: Verwijzingen en Afkortingen (Belgium)
  • Besteed aandacht aan folder management (bijv. 1 map per paper).
  • Zorg dat je binnen Juris-M in de juiste map bent alvorens referenties toe te voegen.
 • Referenties manueel op punt zetten
  • Als de browser plugin (“the Juris-M connector”) er niet in slaagt om de correcte bibliografische gegevens automatisch te extraheren, zal je deze data zelf moeten toevoegen of optimaliseren.
  • De gegevens die je moet opladen, zijn verschillend naargelang het item dat je wenst te beschrijven:
   - Wetgeving --> item type: Statute
   - Rechtspraak -->  item type: Case
   - Rechtsleer --> item type: Journal article OF Book chapter OF Book OF …
 • Toevoegen van citaties in een Word bestand
  • Zorg ervoor dat de Microsoft Word plugin geïnstalleerd is. Check Preferences --> Edit --> Cite --> Word Processors. In het ‘lint’ bovenaan de Word-toepassing vind je het menu item Zotero (ook als je werkt met Juris-M staat hier Zotero).
  • Als je een referentie wenst toe te voegen, click op Add/Edit Citation. Als dit de eerste referentie is in jouw document, zal je een dialoogvenster te zien krijgen waarin je moet aangeven welke citatiestijl je wenst te gebruiken. Kies “Verwijzingen en Afkortingen (Belgium)” + “Display Citations as Footnotes”.
  • Je kan een referentie zoeken via de rode zoekbalk OF gebruik maken van de groene “M” om naar een zoekvenster te gaan met meer zoekmogelijkheden (classic view).
 • Toevoegen van een bibliografie in een Word bestand
  • Als je een bibliografie wenst toe te voegen van alle referenties die in het document vermeld worden (en die gelinkt zijn met Juris-M), klik op Add/Edit Bibliography.