Metamorfose voor Campusbibliotheek Diepenbeek

Tijdens de zomervakantie starten de (langverwachte) verbouwingswerken aan de bibliotheek op campus Diepenbeek. Aan wat mag je je verwachten? Wat verandert er zoal? Vijf vragen, vijf antwoorden, aangevuld met een aantal 3D-afbeeldingen!

1. Waarom wordt de Campusbibliotheek verbouwd?

De huidige bibliotheek is de voorbije twintig jaar nooit echt (ingrijpend) veranderd. De look-and-feel en functionaliteiten beantwoorden niet meer aan de eisen waaraan een universiteitsbibliotheek anno 2017 moet voldoen. Daarom zullen we de pijnpunten (indeling, meubilair, lockers, ventilatie, stopcontacten, geluidsisolatie, werkplekken…) komende zomer grondig aanpakken.

2. Om welke veranderingen gaat het concreet?

De bedoeling is dat je na de zomer een frisse, moderne bibliotheek binnenstapt waar het rustig en aangenaam studeren is. Dat doen we door:

• Het creëren van drie geluidszones: een groepswerkzone, een fluisterzone en een absolute stiltezone.
  • Méér werkplekken (van 210 naar 350), door de bibliotheekruimte efficiënter in te delen én meer dan 1 km aan boeken en tijdschriften te archiveren.
  • Méér groepswerklokalen (van 3 naar 10).
  • Méér werk- en zitcomfort, met nieuw meubilair, nieuwe vloerbekleding, minstens één stopcontact per werkplek, betere ventilatie én een hoger plafond. Er komen ook méér lockers.

3. Wat is de timing?

De verbouwingswerken starten tijdens de zomervakantie. Vlak na de blokperiode – in juli – zullen we de bibliotheek volledig ‘ontruimen’. De werken zelf starten op 1 augustus. In februari 2018 hopen we de deuren weer te kunnen openen.

4. Waar kunnen we terecht tijdens die verbouwingen?

Samen met dienst MAT voorzien we vanaf 1 oktober een goed uitgeruste ‘studietent’ van 200 m² vlak naast de agora.
Tijdens de verbouwingswerken kunnen studenten en onderzoekers uiteraard nog steeds boeken uitlenen. Alleen gaan we tijdelijk van een openkastopstelling nu naar een magazijnopstelling. Dat betekent dat je boeken eerst moet aanvragen, waarna wij ze voor jou uit het magazijn gaan halen.

5. Wat met de architectuurbibliotheek?

Op termijn zal de architectuurbibliotheek ook fysiek deel gaan uitmaken van de centrale universiteitsbibliotheek. Daarbij zullen we uiteraard rekening houden met de eigenheid van die deelbibliotheek. Die verhuizingsoperatie zal pas gebeuren na alle verbouwingen – vermoedelijk tijdens de zomervakantie 2018.

NOG VRAGEN?
Stel ze aan hoofdbibliothecaris Pieter Lernout via pieter.lernout@uhasselt.be