Twee nieuwe functies in onze UHasselt Discovery Service

De UHasselt Discovery Service is de centrale zoekinterface waarmee onderzoekers en studenten van UHasselt via één zoekactie diverse wetenschappelijke informatiebronnen tegelijk kunnen doorzoeken.  Deze maand lanceerden we twee nieuwe functies: een functie om de open access publicaties meer zichtbaar te maken en een functie om gerelateerde artikels weer te geven.

Open Access Identificatie en Filter

Je kan vanaf nu de zoekresultaten via een facet/filter beperken zodat alleen nog open access publicaties getoond worden. Daarnaast wordt een open access icoon voorzien bij elk item in de resultatenlijst dat geïdentificeerd staat als open access. Zie onderstaande printscreen:

OA_Summon.png

Het filteren op open access is ook beschikbaar als optie in het geavanceerde zoekformulier.

Gerelateerde artikels

De UHasselt Discovery Service biedt vanaf nu ook een lijst met verwante artikels aan. Als er bij een record aanbevelingen beschikbaar zijn, wordt de onderstaande Related Articles link getoond:

Summon1.png

Door te klikken op de Related Articles link krijgt de link een donkere achtergrond én verschijnen de aanbevelingen in de rechterkolom van de resultatenpagina:

summon2.png

Merk op dat de gerelateerde artikels gebaseerd zijn op gebruik en relevantie, waardoor sommige maar niet àlle items in de resultatenlijst aanbevelingen zullen hebben.

Ook belangrijk om te vermelden: deze dienst is niet gelinkt met het UHasselt bibliotheekbezit. M.a.w.: de dienst beveelt waardevolle gerelateerde artikels aan zonder daarbij te kijken of deze artikels ook effectief toegankelijk zijn binnen UHasselt. Het is onze link resolver die uiteindelijk zal nagaan of, en zo ja waar, een artikel al dan niet beschikbaar is. Als een aanbevolen artikel niet beschikbaar is binnen UHasselt, dan zal de “no holdings founds” pagina getoond worden met daarop een aantal alternatieve manieren om het artikel alsnog te bekomen (zoals bijv. interbibliothecair leenverkeer, etc.).